Őket támogatja az "Első munkahely garancia" program

szerző: Jobline
2013 március 05.

Az "Első munkahely garancia" programra tartósan álláskeresők és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken.

A program lényege, hogy a foglalkoztató teljes munkabér terheit fél évig átvállalja az állam, és a továbbfoglalkoztatás idejére is jár támogatás. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálart (NFSZ) tájékoztatása szerint a cél az, hogy a 25 év alatti pályakezdőket sújtó munkaerő-piaci feszültséget kezeljék, ami a fiatal munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítását, az első munkahely megszerzésének elősegítését, valamint a szükséges munkatapasztalat megszerzését biztosítja.

A lehetőséget azok a 25 év alatti pályakezdők kapják meg, akik szerepelnek az NFSZ adatbázisában, illetve kiemelten szakképzetlenek, vagy tartós álláskeresők. Azok a pályakezdő munkanélküliek viszont nem vehetnek részt a március elsején induló programban, akik tavaly már ugyanennek az akciónak a részesei voltak.

Forrás: Túry Gergely

A támogatást legfeljebb 6 hónapig kapják a pályakezdők. Mértéke a munkaszerződés szerinti munkabér, illetve az azt terhelő és ténylegesen átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százaléka. Teljes munkaidős foglalkoztatás esetén a támogatás alapjául figyelembe vehető munkabér legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka (2013-ban ez 147 000 Ft/hó) lehet, részmunkaidős foglalkoztatás során ennek a részmunkaidő teljes munkaidővel arányos része alapján számított hányada vehető figyelembe.

Azon álláskeresők esetében, akik a munkavégzést lakó/tartózkodási helyüktől eltérő településén is vállalják, a programban a bérköltség támogatás mellett lehetőség van a munkába járáshoz szükséges utazási költségek megtérítésére is.

Ennek ideje megegyezik a bérköltség-támogatás idejével, mértéke a menetrend szerint közlekedő busz/vonat lakó/tartózkodási hely és a munkahely közötti viszonylatra szóló havi bérletének munkáltatót terhelő 86 százalékos hányada. Emellett megtéríthető az utazási költség munkavállalót terhelő 14 százalékos része is.

Speciális feltételek

A támogatás azon munkaadó részére nyújtható, aki az alábbi feltételekkel foglalkoztat regisztrált, 25 év alatti pályakezdő álláskeresőt teljes vagy részmunkaidőben. A foglalkoztatáshoz az alábbiak szerint állapítható meg a támogatás:

• max. 6 hónapig: a munkabér és szociális hozzájárulási adó 100 százalékos megtérítése, legfeljebb a minimálbér másfélszerese és kapcsolódó szociális hozzájárulási adó erejéig.
• max. 3 hónap: továbbfoglalkoztatási kötelezettség, ezen időszak alatt sem maradnak támogatás nélkül, hiszen érvényesíthető a Munkahelyvédelmi Akcióterv által biztosított adókedvezmény: a munkáltatói teher 28,5 százalék helyett 14 százalékra csökkent bruttó 100 ezer forint bérig. A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti munkavállalók esetében a részkedvezmény mértéke – 100 ezer forint – bérig a bruttó bér 28,5 százaléka a foglalkoztatás első 2 évében.

pályakezdő  •  támogatás  •  NFSZ  •  Első munkahely garancia  •  állam
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen